Shiatsu

Wat is Shiatsu?

Shiatsu, in het Japans, ‘vingerdruk’, is een vorm van manuele therapie die gebaseerd is op een meer dan 4000 jaar oude beproefde geneeswijze waarbij druk wordt gegeven op de acupunctuurpunten in het lichaam. In ons lichaam bevindt zich een netwerk van energiebanen, meridianen, waarlangs energie, bloed en vloeistoffen door het lichaam stromen.

Qi

Door deze energiebanen stroomt lichaamsenergie; Qi.
Dit netwerk van meridianen maakt communicatie mogelijk tussen alle delen en organen van het lichaam. Storingen in deze energiebanen kunnen zich manifesteren in klachten van zowel lichamelijke als psychische aard. Druk wordt uitgeoefend op de meridianen met behulp van duimen, vingers, handpalmen en voeten. Met als uitgangspunt het in balans brengen van de verschillende energieën in het lichaam, worden bepaalde punten geactiveerd of gekalmeerd.
Dit resulteert in een evenwicht tussen Yin en Yang.

Het doel van Shiatsu is om het natuurlijk herstelvermogen van het lichaam te stimuleren.
Tijdens een Shiatsu behandeling worden de doorstroming en circulatie van lichaamsvloeistoffen bevorderd, het zenuwstelsel en de hormoonhuishouding gestimuleerd en giftige stoffen in het lichaam losgemaakt en verwijderd. Wanneer een patiënt te horen heeft gekregen met een klacht te moeten leren leven, kan Shiatsu vaak verlichting of zelfs volledige genezing bieden.
Met herstellende of preventieve behandelingen die gericht zijn op lichamelijk en geestelijk welbevinden, biedt Shiatsu daarom ook heel goed preventief om de gezondheid te behouden.

Bevindingen

De eerste behandeling begint met een kort oriënterend gesprek waarin de therapeut vragen stelt over de klachten, gezondheid, voeding, slaap gewoonten en dagelijkse bezigheden van de patiënt. Dit gesprek wordt gevolgd door de bevindingen die gedaan worden met behulp van reflexzones op de buik en de rug, tongbevindingen en onderzoek van de beweeglijkheid van de gewrichten. Tijdens de behandeling controleert de therapeut herhaaldelijk de Qi, lichaamsenergie, in de meridianen om het resultaat van de behandeling te controleren en om eventuele aanpassingen te maken. Shiatsu therapie signaleert niet alleen bestaande problemen, maar er wordt ook gezocht naar onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen.

Shiatsu kan helpen bij

Hoofdpijn, migraine, stress, vermoeidheid, slapeloosheid, rug-,nek- en schouderklachten, verstuikingen, verteringsproblemen, aambeien, long- en ademhalingsproblemen, hyperventilatie, hartkloppingen, gezwollen enkels, sportblessures, PMS / menstruatieklachten, opvliegers / overgangsklachten, problemen met blaas en nieren en nog veel meer.


Toegepaste technieken:

  • Shiatsu therapie
  • Shiatsu massage
  • Moxa therapie
  • Cupping
  • Bloodletting
  • Voedingsadviezen
  • Plumblossem